Klankschalenmassage 

Wat is een klankschalenmassage?

 

Een klankschaal is een schaal die bestaat uit verschillende metalen, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen. Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaanse boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. Ze worden gebruikt als offerschalen, of als slaginstrumenten en als ondersteunende geluidsbronnen voor ontspanning en meditatie.
Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur. Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. 
Klankschalen worden toegepast in meditatie vanwege de rustgevende klanken vaak in de vorm van een lig-concert, waarbij je ontspannen op een matras ligt.
In de alternatieve therapie worden ze gebruikt voor de klankschaal therapie, voor diepgaande ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau. Bij deze massage wordt het geluid van de klankschaal gebruikt omdat het geluid diep in het lichaam spanningen zou los trillen.

Geluid is klank en klank is trilling. Geluiden en klanken hebben een bepaalde uitwerking, zoals bij muziek. Het werkt in op je gevoelens en brengt beelden of herinneringen in je gedachten. Klankschalen werken harmoniserend. 

De klank werkt in op het lichaam. Je kunt spanningen en blokkades loslaten. Zodoende brengt het lichaam en geest in balans balans.
De trilling van de klankschaal verplaatst zich door het lichaam. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het gevolg is een innerlijke massage.  Door het luisteren naar de harmonieuze klanken en het voelen van de trillingen van de klankschaal schakel je het denkpatroon uit. Dan kun je open staan voor de indrukken en gewaarwordingen die ontstaan. Dan werkt de klankschaal als meditatie. Dit is dan op fysiek, emotioneel, psychisch en op spiritueel niveau.

Op fysiek niveau: De resonantie en harmonische klank van de schalen heeft werking op de cel structuur en spier tonus door de resonantie. De uitwerking hiervan kan zijn: verdiepte ademhaling, spiertrekking, trillen, zweten, verandering in de doorbloeding, gapen en in slaap vallen.
Op emotioneel niveau: Klank breng ons in een bepaalde stemming. Vrolijk, weemoedig of verdriet zijn emoties die door het ondergaan van de klank opgeroepen kunnen worden. De klank kan ook een gevoel van veiligheid, verbinding en vertrouwen geven.
Op psychisch niveau: door de klank kunnen we associaties, beelden en herinneringen krijgen.
Op spiritueel niveau: een harmonische klank kan ons ervan bewust maken dat we een onderdeel zijn van een groter geheel, een gevoel van kosmische trilling en heelheid.

Contra-indicaties: Je kunt geen klankschaalmassage ontvangen als je:

  • Als je zwanger bent tot de eerste 3 maanden
  • cliënten met een hartritmestoornis of pacemaker
  • als je verse wonden of operatie wonden hebt
  • mensen met epilepsie
  • patiënten met schizofrenie
  • psychotische patiënten

Hoe geef ik de klankschalenmassage?

Vooraf hebben we een intake gesprek. Daarbij zal ik ook uitleggen hoe ik met de klankschalen werk en deze even laten horen en voelen aan je handen om de klank en trilling te ervaren. Daarna ga je op een comfortabele massagetafel liggen, het kan ook zijn dat ik je op de grond laat liggen. Dan lig je op 2 yogamatten met schapenvachten. Je kunt je kleding aanhouden. Het is wel fijn om gemakkelijk zittende  kleding te dragen. Daarbij is het prettig als ook je armen, benen en voeten bedekt zijn met kleding en sokken. De klankschaalmassage zal ongeveer een uur duren. De tijdsduur is afhankelijk van hoe je de klankschaalmassage ervaart.

De massage bestaat uit verschillende fasen:

  • De klank en trilling laat ik langs je lichaam gaan, maar dan komt de klankschaal nog niet tegen je aan, dus met een kleine afstand ertussen. Je voelt de trilling en ervaart de klank.
  • Het masseren met de klankschaal over voeten, benen, romp, armen, gehele rug en handen waarbij de trilling nog dieper inwerkt op het lichaam.
  • Het plaatsen van de klankschaal op het lichaam; het stuitje, de rug, schouderbladen en nek. Aan de voorkant het buikgebied en hartgebied en nek en hoofdgebied.
  • Ook kan het zijn dat ik een grotere schaal op je onderrug of je buik plaats met warm water erin, voor nog meer een wellness gevoel.

Deze fasen doe ik eerst als je in buikligging op de tafel ligt en daarna herhaal ik deze fasen in rugligging.
Het plaatsen van de schalen in rugligging is anders dan in buikligging: Op de buik, onder de ribben en op de borst, afhankelijk wat mogelijk is.

Na de klankschaalmassage is het fijn om even rustig bij te komen en water of thee te drinken. Daarna is er nog tijd om na te praten en eventueel te delen wat je ervaren en gevoeld hebt.

Belangrijk is om na deze klankschaalmassage goed te drinken bij voorkeur water of thee. De klank, trilling en de massage kunnen een ontspannen en harmonisch gevoel geven en zorgt ervoor dat het lichaam weer in balans kan komen. Na de klankschaalmassage zijn de effecten per persoon verschillend. Neem in ieder geval de rust om de massage door te laten werken.