DIEREN EN EDELSTENEN

Dieren en Edelstenen

 

Tijdens mijn behandelingen werk ik energetisch heel veel met edelstenen. Omdat dieren zo puur zijn, voelen ze de edelstenen sterker dan wij mensen. Dus een kleine edelsteen kan al heel veel voor een dier doen.

Je kunt zelf voor je dieren ook edelstenen kopen, maar niet alle stenen zijn geschikt voor dieren. In de lijst verderop hieronder, zie je stenen met hun uitleg, die over het algemeen veilig gebruikt kunnen worden. Maar, let altijd goed op signalen dat een steen misschien toch te sterk inwerkt op het dier. Laat daarom een dier niet meer dan één steensoort tegelijkertijd dragen voor langere tijd. Vaak verliest het dier ook de edelsteen, dan heeft deze zijn werk gedaan en heeft je dier hem niet meer nodig.

Je kunt stenen kopen als hanger en deze bevestigen aan de halsband of halster of je kunt ook edelstenen in het water doen en dan edelsteen water maken. Je hebt ook speciale edelstenen die in het water kunt doen. LET OP! Niet alle edelstenen kunnen tegen water. Of ze kunnen oplossen of ze geven een chemische reactie af. Daarom is het ook verstandig om bronwater zonder koolzuur te gebruiken. Want in kraanwater zit kalk en dit kan de zachtere steensoorten aantasten. En dan gaan de stenen dan een tijdje breken of barsten.

 

Hier een aantal edelstenen die niet tegen water kunnen:

Angeliet, Azuriet, Calciet, Chalcedoon, Chrysocolla Celestien, Lapis Lazuli, Opaal, Fluoriet, Hematiet, Kyaniet, Lepidoliet, Magnetiet, Malachiet, Mica, Pyriet, Fuchsiet, Seleniet, Turkoois 

Je kunt ook een edelsteen bij de vaste slaapplek leggen, in de hondenmand of een grotere edelsteen ergens in de stal.

LET OP: Houd het veilig! Zorg ervoor dat een dier er niet over kan struikelen of het kan opeten of iets dergelijks.

  

Lijst van edelstenen voor dieren:

Agaat 

Werkt kalmerend en geeft rust en zelfvertrouwen. Zeer geschikt voor jonge dieren die net het nest hebben verlaten. Werkt gunstig bij spijsverteringsproblemen en huidproblemen. Het dragen kan baat hebben bij angsten. De blauwe versies hebben een kalmerend effect op angstige of nerveuze dieren en kunnen luidruchtige huisdieren rustig houden.

Amazoniet

Helpt bij neerslachtige dieren om wat vrolijker te worden en zelfvertrouwen te krijgen. Tevens ondersteund de Amazoniet bij huid -en calcium problemen en diverse huid aandoeningen. Ook heeft het een gunstig effect op het zenuwstelsel en brengt de hypofyse en de thymus in balans.

Amethist

Bied troost aan dieren bij het verlies van hun baasje. Werkt kalmerend en geeft rust. Helpt bij het afleren van slechte gewoontes. Vooral jonge dieren die nog in training zijn, kunnen hier baat bij hebben. Het is een uitstekende stress- en pijnstiller en zeer geschikt om een paniekerig of bang huisdier te kalmeren. Als je je huisdier moet vervoeren, is amethist een perfecte reisgezel. Heeft een zuiverende werking op het lichaam. Bij darm- en spijsverteringsklachten en zuivering van de longen en huid.

Aquamarijn
Helpt bij allergieën en klachten aan de ogen, het gebit en de schildklier. Dieren met vlooienallergie of andere prikbeestjes. Voor ondersteuning van het immuunsysteem en bij voorhoofdsholte ontsteking, bronchitis en hoestaanvallen.

Aventurijn
Helpt bij huidproblemen en jeuk, bevordert rust en een gevoel van welzijn en helpt bij emotionele problemen en nervositeit. Werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en heeft tevens een positieve werking op bindweefsel, ogen, zenuwstelsel en spieren.

Barnsteen
Is goed tegen teken en vlooien, vermindert angst en onzekerheid en helpt dieren die moeite hebben om voor zichzelf op te komen.  Fysiek heeft barnsteen een positieve werking op de nieren, galblaas, darmen, maag, milt, keel, gewrichten, slijmvliezen en de ziekte van Lyme. Het kan de wondgenezing verstellen en werkt verlichtend bij het doorkomen van tanden.

Bergkristal
De steen werkt zuiverend, vitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid, zoals reisziekten en diarree. Ook zorgt hij voor meer concentratie en helder denken.

Calciet (oranje)
Het herstelt de geestelijke balans, werkt stemming verbeterend en heeft een positief effect op angsten. Fysiek heeft de steen een positieve werking op de voortplantingsorganen, spijsvertering, darmen, kolieken en galblaas. Tijdens de zwangerschap kan oranje calciet de ontwikkeling van de foetus ondersteunen.

Carneool

Carneool werkt aardend, vitaliserend. De steen geeft zelfvertrouwen. Als je huisdier verlegen en timide is, kan carneool echt helpen.  De steen bevordert de vruchtbaarheid, heeft een positieve werking op de geslachtsorganen. Carneool bevordert de opname van vitamines, voedingsstoffen en mineralen en stimuleert de stofwisseling. Het zorgt voor een goede doorbloeding van organen en weefsels en heeft een positieve werking op spataderen en hielspoor. De steen helpt bij reuma, gewrichtsklachten en zenuwpijnen.

Chalcedoon
Chalcedoon maakt rustig en heeft een positieve werking en helpt honden die moeilijk alleen kunnen zijn. Blauwe Chalcedoon werkt fijn bij vrouwtjesdieren met teveel geslachtsdrift. Ook heeft het een positieve werking op het geheugen en geeft zelfvertrouwen. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de longen, ademhaling, het lymfestelsel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie en dus diabetes. Het versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij.

Chrysocolla
Chrysocolla zorgt voor balans en innerlijk evenwicht en werkt activerend of kalmerend al naar gelang wat nodig is in een bepaalde situatie. Als men weinig energie heeft en zich futloos voelt, werkt het activerend, geeft kracht. Fysiek werkt chrysocolla op tal van lichamelijke systemen in. Het werkt ontgiftend, verkoelend, bloeddrukverlagend, koortsverlagend, ontspannend en kramp opheffend. Het heeft een positieve werking op lever, schildklier, longen, nieren, darmen, keel, artritis en artrose, brandwonden, botten, spijsvertering en reguleert de insuline productie.

Het helpt een dier ook om zich meer open te stellen voor nieuwe mensen en dieren.

De steen werkt ook goed bij de afstemming van  de eigenaar en het dier en kan daarom gedragen worden bij het opvoeden of bij een training of cursus of clinic. Of als er een verandering plaatsvindt in de samenstelling van de roedel of kudde.

Citrien
Citrien het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo angsten te overwinnen. Ook fysiek zorgt de steen voor energie. Het stimuleert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de maag, milt, alvleesklier en darmen. Ook helpt citrien bij infecties van de nieren en blaas, verbetert het de bloedcirculatie.

Granaat Rood

Granaat is goed voor dieren na zware ziekte of operatie, na castratie en sterilisatie door het zelf genezend vermogen van de steen. Geeft doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Verder heeft de steen een positieve invloed op bloed en de bloedsomloop, en het hart en de longen. 

Heliotroop

Heliotroop werkt beschermend, aardend en brengt balans. Fysiek heeft de steen ook een evenwichtige werking en neutraliseert. Het werkt ontgiftend voor het bloed. Heeft een positieve werking op de lever, nieren, darmen, milt, blaas, en stimuleert de stofwisseling, het immuun- en lymfesysteem.

Hematiet

Hematiet werkt aardend, beschermend. De steen geeft zelfvertrouwen. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Hematiet heeft een krachtige werking op het bloed en helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede.

Hij helpt dieren die net een ziekte of operatie achter de rug hebben, weer op krachten te komen. Veel paardeneigenaren zweren bij hematiet. Schichtige paarden kunnen rustig worden gehouden door een edelsteen in de trailer te leggen tijdens het reizen of in het zadel tijdens het rijden.

Jade
Jade is een reinigende en beschermende steen en brengt rust en harmonie. Fysiek werkt jade sterk reinigend, brengt allerlei lichamelijke systemen in balans en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het heeft een positieve werking op nieren en bijnieren, blaas,  het zenuwstelsel, vruchtbaarheid en op het bevallen.

Werkt rustgevend met name tijdens het reizen (bijv. in de auto of trailer, vrachtwagen).

Specifiek voor katten: werkt ondersteunend bij blaasgruis.

Jaspis 

Fysiek heeft de steen een positieve invloed op de bloedsomloop, spijsvertering, darmen en de geslachtsorganen. 

Zijn verbazingwekkende aardende kwaliteiten helpen je huisdier te focussen en natuurlijke impulsieve reacties te voorkomen die nerveuze dieren vaak vertonen - vluchten, agressie en angst.

Labradoriet
Labradoriet is een fijne steen voor zenuwachtige, nerveuze of onzekere beestjes. Zorgt ervoor dat een dier niet alle spanningen van zijn omgeving en de mensen om hem heen in zich opneemt. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. De steen werkt bloeddrukverlagend en kalmerend, reguleert de stofwisseling en heeft een positief effect op verkoudheid, reuma, de ogen, de maag, milt, lever, galblaas en bijnieren.

Lapis lazuli
Lapis Lazuli helpt dieren beter luisteren en vermindert onnodig krabben, neurotische gedrag en epilepsi. Verlicht bij ademhaling en- longproblemen.

Specifiek voor honden: bevordert het reukvermogen en kameraadschap. Ondersteunt een hond om weer te leren in eerste instantie zijn neus te gebruiken.

Maansteen

Maansteen zorgt voor emotionele balans. Fysiek werkt maansteen ontgiftend en activeert de pijnappelklier en zorgt hij voor evenwicht in het hormonale stelsel. De steen heeft een positieve invloed op de spijsvertering en de voortplantingsorganen en vermindert vochtophoping.

Mosagaat

Mosagaat werkt aardend, en stabiliserend. De zachte en voedende energie van deze steen brengt lichaam, geest en ziel terug naar hun natuurlijke, evenwichtige toestand en brengt stabiliteit en rust op al deze niveaus. Mosagaat is dus heel geschikt om bij je te dragen ter ondersteuning van herstel na ziekte. De steen helpt bij angsten en stress. Fysiek werkt mosagaat ontstekingsremmend en heeft het een positieve bijvoorbeeld claustrofobie werking op de weerstand en het immuunsysteem, het lymfestelsel, hart en bloedvaten, de longen, koorts, (schimmel)infecties, stress gerelateerde klachten. Het dragen van de steen tijdens de zwangerschap heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de foetus en de steen kan ondersteunen tijdens de bevalling.

Regenboog Fluoriet

Regenboog Fluoriet geeft een veilig gevoel en bevorderd flinke zelfvertrouwen. Helpt blokkades doorbreken. Pijnstillend en osteoporose, tanden, gewrichten, artritis, artrose, reuma, jicht, slijmvliezen

Rode Jaspis
Rode Jaspis werkt verwarmend en voorziet het lichaam van energie. Bevordert wilskracht en doorzettingsvermogen. Rode jaspis heeft een positieve werking op het bloed, werkt ontgiftend, stimuleert de werking van de lever en de stofwisseling.

Rozenkwarts
Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde. De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid. Elk huisdier dat een beetje afstandelijk is of niet goed overweg kan met andere dieren, heeft eveneens baat bij een rozenkwarts edelsteen. Hij brengt gevoelens van onvoorwaardelijke liefde, vriendschap, kameraadschap en zachtheid voort. 

Tijgeroog

Tijgeroog is het aangewezen kristal voor een werkend huisdier, het geeft energie en versterkt het lichaam, waardoor je dier de hele dag in beweging blijft. Tijgeroog is ook geweldig voor herstel en genezing.

Toermalijn
Toermalijn helpt om te aarden, werkt beschermend, ontspannend en geeft zelfvertrouwen.

Overactieve en erg angstige dieren kunnen baat hebben bij deze steen.
Toermalijnkwarts helpt tegen wagenziekte, verdriet en depressie

Turkoois
Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het  brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Dus als je huisdier de hele dag alleen thuis wordt gelaten, zal een turkoois edelsteen een grote troost zijn. Fysiek werkt de steen pijnstillend, kramp opheffend, ontstekingsremmend en ontgiftend. Het ondersteunt de opname van voedingsstoffen en heeft een positieve werking op reuma, maag, de ogen, het immuunsysteem en virusinfecties.

 

Bovenstaande lijst is bedoeld als handvat voor het kiezen van een geschikte steen voor een dier. De edelsteen is bedoelt voor ondersteuning niet ter genezing. Raadpleeg bij ernstige klachten ook altijd uw dierenarts.